Vechtstromen en technologiebedrijf New Current hebben op de zuivering in Hengelo een proef gedaan met data-gestuurd onderhoud. Hierbij werden gegevens verzameld met behulp van sensoren, waarna met een rekenmodel voorspellingen worden gemaakt voor het onderhoud aan de machines. Met deze technologie kunnen storingen in machines weken of zelfs maanden van tevoren worden ontdekt. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en voorkomt onnodige werkzaamheden en kosten. Als vervolg op deze succesvolle proef is besloten om de technologie breder toe te gaan passen.
Betrouwbaar werkende machines zijn belangrijk bij het zuiveren van afvalwateren. Storingen kunnen namelijk veel problemen veroorzaken. Een traditionele onderhoudsplanning is bij de machines op de zuivering niet effectief. Vaak wordt het onderhoud dan te vroeg uitgevoerd, soms ook te laat.
Tech start-up New Current uit Amersfoort ontwikkelde een systeem dat met behulp van sensoren en slimme algoritmes kan voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Dat onderhoud wordt dan precies op tijd uitgevoerd, gebaseerd op de conditie van de machine en niet op een vaste kalender. Dit maakt de machines betrouwbaarder en voorkomt onnodig werk en kosten. Samen met waterschap Vechtstromen is het innovatieve systeem getest op de rioolwaterzuivering in Hengelo.
Voor de proef koos het waterschap acht belangrijke onderdelen in de waterzuiveringsinstallatie, zoals beluchters en slibpompen. Om de test extra uitdagend te maken, sloeg het waterschap het onderhoud van een slibpomp over. Hoewel alles goed leek te werken, waarschuwde het systeem van New Current op tijd voor toenemende slijtage. Een paar weken later ging de pomp inderdaad kapot. De test bewees dat voorspellend onderhoud mogelijk is: niet te vroeg, niet te laat, niet onnodig. Het systeem van New Current had in dit geval 52 uur stilstand kunnen voorkomen.
Na het succesvolle proefproject heeft Vechtstromen besloten de technologie ook in andere delen van de waterzuiveringsinstallaties te gebruiken. Zo zijn met het systeem ook al nieuwe voorspellingen gemaakt. Bijvoorbeeld voor onderhoud aan de tandwielen van een andere slibpomp en het corrigeren van uitlijningsfouten bij de blowers.
Het data-gestuurde onderhoud richt zich niet alleen op de onderhoudsbehoefte, maar ook op het energieverbruik van de machines. Zo wordt duidelijk welke machines het meest efficiënt zijn. Deze kennis levert bij het gebruik van de acht machines in Hengelo een jaarlijkse besparing op van 60 MWh energie, wat gelijkstaat aan het verbruik van 24 huishoudens en een uitstoot van 16,3 ton CO₂-uitstoot.
De samenwerking in deze proef is een mooi voorbeeld van co-innovatie, waarbij de kennis van het waterschap over de installaties is gecombineerd met de slimme technologie van New Current. Waterschap Vechtstromen heeft al een paar jaar een innovatiefonds. Hiermee investeert het samen met bedrijven in nieuwe technieken en oplossingen. Dankzij dit fonds kon ook deze pilot plaatsvinden.